Het proces
Voorbereiden van de klei
Het kiezen van de klei bepaalt mee het eindresultaat van het werk. Kleur, soepelheid, baktemperatuur... het speelt allemaal een rol. Voor het ogenblik werk ik voornamelijk met rode klei, deze geeft een mooie wisselwerking met de gebruikte glazuren.
Klei wordt steeds gekneed alvorens er kan worden gedraaid. Dit doe je om harde en zachte stukken te mengen, luchtbellen er uit te halen en om de minuscule kleiplaatjes in de juiste richting te leggen. Zo gaat het draaien een stuk vlotter.
Draaien
Dit is wat je op tv en op youtube ziet ;-)... Eigenlijk maar een klein stukje van het ganse proces, wel superfijn om te doen... Eerst de klei centreren, ze daarna openen en de wanden optrekken tot een cilinder of een kom.
Vanuit deze twee basisvormen worden zowat alle potten gemaakt: je snoert in, je bolt uit, je vormt,... tot je het gewenste resultaat bereikt (of je pot als een pudding in elkaar zakt... :-))
Drogen - afdraaien - drogen
Gedraaide potten worden, afhankelijk van de grootte en dikte, één of twee nachten te drogen gezet.
Eens lederhard (halfdroog), plaats je ze terug op de schijf om de pot te verfijnen: onderkant afwerken, body proper te zetten en eventueel nog wat textuur aanbrengen.
In dit stadium worden ook de oren, teuten, knopjes... aan de potten en hun deksels gezet.
Daarna zet je de potten weer te drogen tot alle water uit de klei is verdwenen.Dit proces kan, afhankelijk van het weer, een aantal dagen tot enkele weken duren.
Biscuitbak
Alle stukken worden een eerste keer gebakken, deze worden gestookt in een elektrische oven, op een temperatuur van 980°C.
De zachte klei wordt steen, maar blijft poreus om glazuur te kunnen opnemen.
Glazuren
Alle glazuren maak ik zelf. Dit is een zoekproces, waar heel wat tijd in kruipt! Eens een goed glazuur gevonden volgt een tweede zoektocht naar de juiste kleuren...
Producten worden heel nauwkeurig afgewogen en volgens precieze verhoudingen gemengd. Werkstukken worden in het glazuur gedompeld. Onderkanten worden glazuurvrij gemaakt, anders smelten de potten aan de oven.
Glazuurbak
Potten worden een tweede keer gebakken, deze keer op 1250°C. Dit bakproces duurt zo'n 12 uur, en dan duurt het nog eens een dikke 24 uur voor de oven voldoende is afgekoeld. Werkstukken worden gecontroleerd, onderkanten worden gepolijst... De 'potjes' zijn af!
Recupereren van de klei
Maar niet het werk... Slib (vloeibare resten na het draaien), afdraaikrullen en mislukte ongebakken stuken worden vermengd en in emmers te week gezet. De zo ontstane kleidrab wordt op gipsplaten te drogen gelegd. Wanneer de gerecupereerde klei de juiste hardheid heeft bereikt wordt ze in stukken gesneden en samen met verse klei een drietal keer door de strengpers gehaald om ze gebruiksklaar te maken om dan weer nieuwe potten te draaien.